İzlanda özellikle doğal güzellikleri ve yüksek refah seviyesi ile birçok kişinin yaşamak ve gitmek istediği bir ülkedir. İzlanda vatandaşlığına geçen kişiler daha rahat iş bulma, seçme ve seçilme haklarına sahip olurlar. Bununla birlikte hükûmetin sunduğu tüm imkânlardan da yararlanırlar. İzlanda’da vatandaşlık almak yasalarla birçok şarta bağlanarak düzenlenmiştir. Kişinin oturma izninin süresi, neden İzlanda’ya geldiği, oturma izni statüsü gibi çeşitli nedenler göz önüne alınarak kişinin yasanın hangi maddesinden faydalanabileceği belirlenir. İzlanda vizesi, İzlanda vatantaşlık başvurusu ve daha birçok konu için Sapphire Tour firmamızdan danışmanlık alabilir ve bu süreci daha rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İzlanda vatandaşlığı almak isteyen TC vatandaşları, başvuru yapmalıdır. Ancak İzlanda’nın Türkiye’de bir dış temsilciliği olmadığı için ancak Ankara’da bulunan İzlanda Krallığı Ankara Büyükelçiliği’ne veya İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapabilirler. Danimarka Konsolosluğu da bu konuda yetkilidir. Bu kurumlar, vize başvurularını kabul etme ve değerlendirme yetkisine sahiptir. İzlanda vatandaşlığı için gerekli olan tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak bu kurumlara başvuru yapmalısınız. İzlanda nasıl bir yer gibi sorulara yazımızda cevap verdik.
İzlanda Vatandaşı Nasıl Olunur?
Kan bağı ile İzlanda vatandaşlığı:
Annesi İzlanda vatandaşı olan kişiler, İzlanda vatandaşı olabilir. Burada babanın İzlanda vatandaşı olup olmaması önemli değildir.
İkamet şartıyla vatandaşlık: İzlanda’da 8 yıl ikamet etmiş olan biri vatandaşlık kazanmış olur. Bu süre bu ülkede doğmuş olanlar için 5 yıldır. Bunun için İzlanda kültürüne hâkim olmalı, sosyal yaşama uymalı ve de anayasada belirtilen 3 dilden en az birini bilmelisiniz.
Evlilik yolu ile vatandaşlık:
İzlanda vatandaşı olmak için İzlandalı biriyle evlenmiş 4 yıl burada ikamet etme zorunluğunuz vardır.
Üstün yetenek ile vatandaşlık hakkı: Spor, sanat gibi dallarda üstün yetenek ve başarılara sahipseniz İzlanda vatandaşı olabilirsiniz. Bu durum hükûmetin, ülkenin statüsünü yükseltmek için kullandığı bir durumdur.
Çalışma yolu ile İzlanda vatandaşlığı:
İzlanda’dan 3 yıldan fazladır çalışıyorsanız, vatandaşlık almaya hak kazanırsınız. Bunun için toplumun yaşamına ayak uydurmalısınız.
Yatırım yolu ile vatandaşlık:
İzlanda ekonomisine büyük miktarda yatırım yapan kişiler, vatandaşlık almaya hak kazanırlar. Bu yolla İzlanda vatandaşı olmak daha kolaydır.
İskandinav ülkelerinde yaşadıysanız: Eğer Danimarka veya diğer İskandinav ülkelerinde en az 4 yıl yaşadıysanız İzlanda vatandaşı olabilirsiniz. Bunun için diğer çeşitli kriterlere de bakılmaktadır.
İzlanda’da Oturum İzni Nasıl Alınır?
İzlanda’da oturum izni almak için tüm belgeleri eksiksiz şekilde hazırlatıp İzlanda Konsolosluğu’na başvurmak gereklidir. Oturum izninin farklı türleri için farklı belgeler gereklidir. Hemen hepsinde pasaport, sponsor belgeler ve vize talep belgesi hazırlanmalıdır. Oturum izni şu kimseler için alınabilir:
⦁ Eğitim ile İzlanda oturum izni
⦁ Aile birleşimi oturum izni
⦁ Evlilik ve uzun süreli oturum izni
⦁ İş bularak oturma izni
⦁ Au pair oturma izni
⦁ Öğrenci oturum izni
İzlanda Çalışma İzni Vizesi Nasıl Alınır?
Çalışma izni vizesi, oturum izni ile tamamen bağlantılıdır. Oturum izni almadan önce çalışma izni vizesi almanız gereklidir. Eğer AB vatandaşı, İsviçre vatandaşı iseniz çalışma izni almanıza gerek kalmaz. İzlanda’da çalışma izninizin olması için öncelikle çalıştığınız işyeri ile iş sözleşmesi yapmalısınız. Sonrasında ise İzlanda vizesi başvuru formu ve pasaportunuzla birlikte İzlanda’da göç ve entegrasyon idaresinde kayıt işleminizi yaptırabilirsiniz.
İzlanda Evlilik Yolu İle Vatandaşlık Alınabilir Mi?
Evet. Bu tip vizeler, D tipi vize olup uzun süreli vize olarak kabul edilir. İzlanda’da eşi veya çocukları olan kişiler, aile birleşimi yolu ile vize talebinde bulunabilirler. İzlandalı biriyle evlenerek İzlanda vatandaşı olabilirsiniz. Ancak bunun için 4 yıl İzlanda’da ikamet etmeniz gereklidir. Ayrıca hükûmet bu kişileri özenle araştırarak vatandaşlık vermektedir. Eğer bir İzlanda vatandaşı ile evliyseniz evliğinizin sahte olmadığını kanıtlamanız, anayasada belirtilen Danca, Fince ve İzlandaca dillerinden birini iyi derecede biliyor olmanız gereklidir.
İzlanda Vatandaşlık Başvuru için Sıkça Sorulan Sorular
İzlanda’ Da Yaşamak İçin Ne Gerekli?
İzlanda’da çalışma ve yaşama için öncelikle vize ve oturma iznine sahip olmak gereklidir. Türkiye’den İzlanda’ya gitmek istiyorsanız aile birleşimi, çalışma, eğitim, turistik amaçlı vizelerden birine başvuru yaparak talepte bulunabilirsiniz. İzlanda yüksek refah düzeyine sahip olan ve vatandaşlık alması zor olan bir ülkedir. Tüm bu başvuru süreçlerinde doğru beyanlarda bulunmaya ve gerekli belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamaya özen göstermelisiniz.
İzlanda Vatandaşlık Kabul Ediyor Mu?
Evet. İzlanda vatandaşı olmak; eğitim, evlilik, çalışma, ikamet, kan bağı ve yatırım yoluyla mümkündür. Bir Schengen ülkesi olan İzlanda için Schengen vizesi alarak gitmek mümkündür.
İzlanda Türkiye Vize İstiyor Mu?
Evet. İzlanda Türkiye gibi yabancı ülkelerden ülkeye girişte vize istemektedir. Vize eğitim, turistik, çalışma, aile birleşimi gibi çeşitli amaçlarla alınmış olabilir. İzlanda özellikle ülkesinde eğitim almak isteyen ve çalışmak isteyen kişilere daha kolay şekilde vize vermektedir. Seyahat etmek için ise Schengen vizesine veya turistik vizeye başvuru yapabilirsiniz.
Türkiye’den İzlanda’ya Nasıl Gidilir?
İzlanda, AB üyesi bir ülke olmayıp Schengen vizesinin geçerli olduğu ülkelerden birisidir. Peki, İzlanda’ya nasıl gidilir? Türkiye’den İzlanda’ya gitmek isteyenler ise başvuru ve vize işlemlerini Danimarka Konsolosluğu üstünden yürütürler. Vize çıkması, 5-10 gün sürmektedir. Bunun için Türkiye’den İzlanda’ya gidecekseniz vize için en az 1 ay öncesinde başvuru yapmanız gereklidir. Vize için başvurunuzu yaptıktan sonra vizeniz çıkarsa İzlanda’ya rahatça gidebilirsiniz. Doğal güzellikleri ile büyüleyici olan İzlanda’ya Türkiye’den en kısa yol olarak uçakla gidilir. Safitoru.com olarak bu sürecin her aşamasında bizden destek alabilirsiniz.
İzlanda’ya Gitmek Kaç Para?
İzlanda vizesi bedelleri İzlanda konsolosluğu tarafından belirlemekte olup her yol değişkenlik göstermektedir. İzlanda vize harç bedeli, 60 Euro olmakla birlikte çocuklar için indirim yapılmaktadır. 6 yaş altı çocuklar için vize bedeli yoktur. Bununla birlikte çalışma izni, oturum izni gibi vizeler için ise maliyetleri değişkenlik göstermekle birlikte 90 Euro’dan başlamaktadır.
Bir yanıt yazın