Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Alman vatandaşı olmak birçok Türk tarafından istemekte ve bunun için gerekli olanlar merak edilmektedir. Almanya, mükemmel sağlık sistemi, düşük işsizlik oranı ve yüksek refah oranıyla birçok kişinin yaşamak istediği bir ülkedir.

Alman vatandaşı olan herkes AB ülkeleri arasında serbest dolaşım hakkına sahip olur. Bununla birlikte Almanya’da devlet memuru olma hakkına sahip olur ve seçme seçilme haklarına da kavuşur.

Alman vatandaşı olabilmek için birkaç farklı kriter mevcuttur. Yabancı uyruklu göçmenlerin Almanya’da vatandaşlık alması için yasada belli başlı şartlar mevcuttur. Düzenlenen bu yasaya göre kişinin Almanya’ya geliş nedeni, kalma süresi, oturma izni durumu gibi bilgiler yabancının vatandaşlık alması için önemli kriterlerdir.

Kan ilkesine göre hem anne hem de babası Alman olan bir çocuk zaten Alman vatandaşı olarak kabul edilir. Bu hakka doğum ile kazanılmış vatandaşlık denir. Bu kişiler doğdukları andan itibaren Alman vatandaşı olarak tüm hak ve sorumluluklara sahip olurlar. Öte yandan 1 Ocak 2000 tarihinden yürürlüğe girmiş olan yasaya göre de yabancı anne ve babadan doğan çocuk 8 yıl ve daha fazla süredir Almanya’da yaşamak ve oturma hakkına sahipse bu süre sonunda resen (bağımzsız) de olsa Alman vatandaşlığına hak kazanırlar.

Almanya’da 20.12.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bir başka yasa da 21 yaşını doldurmuş ve Almanya’da dünyaya gelmiş olan bir gencin Alman vatandaşı olabilmesi için ya 6 yıl Almanya’da eğitim alması ya da 8 yıl Almanya’da yaşamış olması gereklidir.

Sapphire Tour olarak size Alman vatandaşlığı alma süreci hakkında danışmanlık sağlıyor ve süreç hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlıyoruz.

Almanya Vatandaşlık Şartları Nelerdir? 2022

Alman vatandaşı nasıl olunur sorusuna şu yanıtları vermek mümkündür. Hem anne hem de babası Alman olanlar doğum itibariyle Alman vatandaşı olurlar. Ancak sadece babası Alman olanlar, konsolosluğunun yetki verdiği kurumlardan onay alarak Alman vatandaşı olabilirler. Aile bireylerinizin onayı olduğunda Alman vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Bu prosedürlerinin hepsinin yanı sıra Alman vatandaşı olabilmek için en önemli şartlarından birisi Almanca dil yeterliliğine sahip olma şartıdır.

Avrupa Konseyinin ortak referans dil standartlarına göre yazılı ve sözlü şekilde sınavlar yapılarak kişinin dil bilgisi ölçülür. Buna göre yapılan testler sonucunda kişinin en az B1 seviyesinde Almanca bilmesi gereklidir. Beşeri yaşam düzeni, sosyal hayata uyum sağlamanız için Almancayı temel seviyede de olsa bilmeniz gerekmektedir. Sizlere vatandaşlık alma sürecinde çeşit dil testleri ve analizler uygulanarak dil seviyeniz ölçülür. Almanya vatandaşlığı talebinde bulunmak için ayrıca herhangi bir suçtan mahkûm edilmemiş olmanız gereklidir.

Alman Vatandaşlığının Çeşitleri

Alman vatandaşı olmak isteyen kişiler, aslında birçok katı şart ile karşı karşıyadır. Tüm bunları karşılaşılan kriterler sonunda Alman vatandaşı olmaya hak kazanırlar. Alman vatandaşlığının çeşitleri ise şunlardır:
⦁    Kan hakkı olarak tanımlanan Alman vatandaşlığı
⦁    Doğumdan kaynaklanan Alman vatandaşlığı-toprak hakkı olarak da isimlendirilir.
Bireyin Alman vatandaşı olması için bunlardan birine sahip olması gereklidir. Devletin bazen özel durumlarda vatandaşlık verdiği de görülür.

Doğum Hakkı ile Alman Vatandaşlığı Alma

Toprak hakkı olarak da bilinen bu vatandaşlık çeşidinin özellikleri şunlardır:
⦁    Ebeveynlerden en az biri bebek doğduğunda oturma iznine sahip olmalı,
⦁    Ebeveynlerden en az birinin bebek doğumdan önce en az 8 yıl Almanya’da yaşamı olması,
⦁    Bebeğin 2 Şubat 1990 tarihinden önce doğmuş olması gereklidir.

Çifte Vatandaşlık ile Almanya Vatandaşlığı Alma

Çifte vatandaşlığın alınması için şunlar gereklidir:
⦁    Eski Sovyetlerden herhangi birinin AB ülkesi vatandaşı olması,
⦁    Ahlaklı bir Alman olmak,
⦁    ABD’de ebeveynleri olmak gibi bazı özel şartları vardır.

Alman Vatandaşlığının Yeniden Vatandaşlığa Kabulü

Birey Alman vatandaşlığından vazgeçmişse sonradan yine de Alman vatandaşlığı için başvuru hakkı verilir. Bunun için şartlar şunlardır:
⦁    Tüm vatandaşlık haklarından vazgeçmek,
⦁    Alman vatandaşlığı için başvuru sürecini takip etmek,
⦁    Daha öncesinde suç işlediği için Alman vatandaşlığını kaybetmemiş olmak gereklidir.
Alman devleti kolayca vatandaşlık veren bir ülke değildir. Bunun için vatandaşlık sürecinde her zaman ince elenip sık dokunarak vatandaşlık verilir. Alman vatandaşı olabilmek için ülkenin tarihini ve geçmişini çok iyi bilmek gereklidir.

Alman Vatandaşlığı Almak ile İlgili Sorular

Alman Vatandaşlığı Almak için Ne Gerekiyor?
Alman vatandaşı olmak isteyenler öncelikle Alman Konsolosluğu’na veya göç idaresine başvuru yapmalıdır.

Alman Vatandaşlıyı Kaç Yılda 1 Yılda Alınır?
Alman vatandaşlığı her yıl için sadece 1 kez alınabilir. Bununla birlikte bu durum Almanya’da bulunma sebebine göre değişkenlik gösterebilir.

Alman Vatandaşlığı Kaç Para?
Alman vatandaşlığı ücretlendirmesi her yıl güncel bir fiyat üzerinde belirlenir.

Alman Vizesi Hemen Çıkar Mı?
Net bir süre söylenememekle birlikte genelde vize çıkma süresi 15 gündür.

Alman Vatandaşı Olmanın Faydaları Var Mı?
Evet. Alman pasaportuna bile sahip olmak dünyanın birçok yerinde çeşitli ayrıcalıklara ve faydaya sahip olmanızı sağlar. Bunun yanında Alman vatandaşı olmak ise daha ayrıcalıklı ve faydalı olan bir durumdur.

Bu faydaları şöyle sıralamak mümkündür:

⦁    Oy kullanma hakkının olması,
⦁    Devlet memuru olabilme hakkı,
⦁    Toplanma ve dernek haklarına sahip olmak,
⦁    Ülke içerisinde iş bulma imkanının daha geniş olması şeklindedir.

Alman Vatandaşlığının Başvuru Süreci Nasıl Oluyor?

Alman vatandaşlığına geçmek için öncelikle belli kurumlardan başvuru formu alınarak doldurmalıdır. Başvuru ücreti de kişiye göre değişkenlik göstermekte olup 25- 255 Euro arasındadır.  Başvurudan sonraki aşama ise yeterlilik testlerdir. Bu testler sırasında Almanya’nın genel tarihi, kültürü hakkında çeşitli sorular sorularak belli bir yeterlilik aranır. Dil testleri yapılarak çeşitli kriterler altında Almanca bilginiz ölçülür. Bireyin bu sınavlara girebilmek için 25 Euro ödeme yapması gereklidir. Kabul testine girmekten muaf olan kişiler ise 6 yaş altı çocuklar, engelliler ve Almanya’da herhangi bir hukuk, siyasal bilgiler fakültesinden mezun olan kişilerdir.

Bir yanıt yazın

Hemen Ara